Hepimizin bildiği üzere eğitime bir süre ara verildi ve sosyal alanlar da geçici bir süreliğine kapatıldı. Bu süre zarfı içerisinde hem zamanı değerlendirmek hem de kendi kabuğuna çekilmek isteyenler için naçizane 10 kitap önerim şu şekildedir:
- KÖRLÜK – JOSE SARAMAGO
1998 Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen yazarın en etkileyici yapıtı olan Körlük, araba kullanan bir adamın ansızın körleşmesiyle başlayan süreci konu edinir. Saramago, bir anda gerçekleşen ve önlemi alınmayan felaketin, doğurduğu sonuçları tüm gerçekçiliğiyle anlatır.
- TOPRAK ANA – CENGİZ AYTMATOV
Yazar, savaş sırasında sevdiklerini birer birer toprağa teslim eden bir ananın dramını, direnişini sanki yaşanmışlık hissi uyandırırcasına eserinde işler. Savaş sırasında kalanın da gidenin de verdiği mücadele Aytmatov’un dilinden okuyucu ile buluşur.
- USTALIK GEREKTİREN KAFAYA TAKMAMA SANATI – MARK MANSON
Manson, kişisel gelişim alanında edindiği deneyimlerinden yola çıkarak eseri kaleme almıştır. Yazar, her sorunu kafaya takmamaktan ziyade seçtiği sorunlarla yorucu bir o kadar da keyifli bir hayatı okurlarına tavsiye etmekte.
- YAŞAMAK – YU HUA
Kitabın kahramanı tüm servetini gençlik günlerinde tüketirken hayatın ona neler sunacağından tamamen habersizdir. Hayat o kadar sürprizlerle doludur ki bir gün doyasıya eğlenirken diğer günler doğumları, ölümleri, mutsuzlukları kucaklar insan. Kitabın kahramanı da yaşamı bunlarla kucaklamıştır.
- KIRMIZI SAÇLI KADIN – ORHAN PAMUK
Pamuk’un; bir kasabadaki gencin aşkını, kıskançlığını, özgürlük duygusunu okuduğunuz bu romanında bir yandan da insani bir suçun peşinden sürükleniyor olacaksınız.
- FARELER VE İNSANLAR – JOHN STEİNBECK
Modern dünya edebiyatının başyapıtları arasında yer alan roman, birbirine zıt olan iki karakterin dostluğunu ve dayanışmasını anlatır. Yazar, sadece insanın insanla olan ilişkisine değinmekle kalmaz. İnsanın evrenle olan ilişkisine de sıkça değinir bu çarpıcı romanında.
- CANIM ALİYE, RUHUM FİLİZ – SABAHATTİN ALİ
Hayatının en zor dönemlerini yaşayan Sabahattin Ali, o çalkantılı dönemlerde dahi ailesini bir an bile aklından çıkaramamıştır. Bunun en somut örneği eşine ve kızına yazdığı mektuplardır. Her mektubunda özlemini, sevgisini, samimiyetini hissedeceğiniz bu mektuplar Sabahattin Ali’yi daha yakından tanımanızı sağlayacaktır.
- KAFESLERİMİN LİSTESİ – ROBİN ROE
Bir insanın, bir başkasını nasıl olduğu gibi kabul ettiğini eserin ilk sayfalarından itibaren iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Her duyguyu doyasıya yaşayacağınız bu eserde dostluğun inanılmaz gücüne de şahit olacaksınız.
- UZUN HİKÂYE- MUSTAFA KUTLU
Yazar eserinde, bir yere ait olmadan geçen ömrü acılarla, ayrılıklarla, hüzünlerle yoğurmuştur. Bu eserde okurları kısa ama aslında uzun bir hikâye karşılıyor olacak.
10- BİR BİLİM ADAMININ ROMANI – OĞUZ ATAY
Atay, kendi hocası da olan Prof. Dr. Mustafa İnan’ın hayatını romanlaştırdığı bu eserinde İnan’ın çocukluk yıllarına, ailesine, toplumdaki saygınlığına, başarılarına uzunca yer vermiştir.
Hayatı, kitapla birlikte anlama çabasında olanlara… Muhabbetle kalın.